- Hem
- A-kassa
- Välj A-kassa
- Akademikernas a-kassa
- Alfakassan ger ersättning vid arbetslöshet
- A-kassan Vision
- A-kassan för service och kommunikation (SEKO)
- IF Metalls a-kassa och fackförbund
- Kommunals a-kassa och fackförbund
- Unionens a-kassa
- Finans- och försäkringsbranschens a-kassa
- Fastighets a-kassa, fackförbund och inkomstförsäkring
- Farmacitjänstemännens a kassa
- Elektrikernas a-kassa, fackförbund och inkomstförsäkring
- Byggnadsarbetarnas a-kassa och fackförbund
- Transportarbetarnas a-kassa och fackförbund
- Säljarnas A-kassa och riksförbund
- Sveriges entreprenörers A kassa
- Sveriges arbetares A-kassa och fackförbund (SAAK)
- Handelsanställdas a-kassa och fackförbund
- STs A-kassa, fackförbund och inkomstförsäkring
- Småföretagarnas A-kassa
- Pappersindustriarbetarnas A-kassa och fackförbund
- Lärarnas A-kassa, fackförbund och inkomstförsäkring
- Livsmedelsarbetarnas A-kassa och fackförbund
- Journalisternas A-kassa och fackförbund
- Hotell- och restauranganställdas A-kassa
- Hamnarbetarnas A-kassa
- GS A-kassa
- Fackförbund
- Nyheter
- Om oss
- Kontakta oss
A-kassa för egenföretagare
För många är det en dröm att driva ett eget företag, bestämma över sin egna tid och sätta sina egna mål. Det skiljer sig dock en del när det kommer till den ekonomiska tryggheten och tyvärr så är det vanligt att man inte tänker på a-kassa för egenföretagare när man påbörjar sitt nya äventyr.
Det finns många utmaningar som egenföretagare och i uppstarten måste man ofta jobba hårt för att få sitt företag att gå med vinst och det kan dröja innan man har möjlighet att ta ut lön. Det är bra att ha en buffert om något oförutsett händer men man ska även se till att ha ett medlemskap hos a-kassan ifall lönsamheten skulle gå ner och verksamheten måste avvecklas. Ökad konkurrens inom ditt verksamhetsområde, nya trender och självklart en rad andra faktorer kan göra att ditt företag går i konkurs.
Vi får ofta frågor om hur det fungerar med a-kassa för egenföretagare och om man har rätt till ersättning. Det är absolut inga problem att gå med i en arbetslöshetskassa om du driver eget och aktörer som t. ex. Unionen har medlemskap som är skräddarsydda för just detta.
När räknas man som arbetslös?
Som anställd hos en arbetsgivare kan man precis på datumet avgöra när arbetslösheten inträffade och sedan rapportera detta, men det kan vara svårare för en egenföretagare. Ofta kan t. ex. försäljning av varor successivt avtaga, efterfrågan minskar, företaget förlorar kunder och kassaflödet sinar. Det är egenföretagarens uppgift att avgöra när man anser sig arbetslös och då anmäla sig som arbetssökande hos arbetsförmedlingen. Man måste också uppfylla arbetsvillkoret, d.v.s. att man arbetat 6 månader på halvtid. Vill man vet mer om vilka krav som ställs för att vara berättigad till ersättning så går det att läsa på sidan om a-kassaregler.
Vad händer med företaget?
När man väl är arbetslös så finns det två val vad gäller företaget. Antingen avvecklar man företaget eller så väljer man att sätta det som vilande. Ett vilande företag behöver inte avvecklas hos Skatteverket och Bolagsverket, men det kan inte drivas det vid sidan om arbetslösheten. Hemsidor kan behöva stängas ned och lokaler behöver oftast sägas upp eller hyras ut. Företaget får endast ha varit vilande en gång.
Ersättning för egenföretagare
Det kan vara svårt att veta vilken ersättning som kommer erhållas från försäkringen då egenföretagare oftast inte tar ut samma lön varje månad. Detta kan regleras på två olika sätt. Antingen beräknas ersättningen på senaste taxeringsårets resultat, eller på de två föregående årens genomsnittliga resultat. Gemensamt för de två olika beräkningsmetoderna är att max 80% av inkomsten betalas ut.