A-kassa vid arbetslöshet
Om man har blivit arbetslös så kan man ha rätt att få A-kassa om man uppfyller vissa villkor. Man måste ha blivit ofrivilligt arbetslös om man ska få A-kassa. Säger man upp sig så får man ingen A-kassa under en tid. Men vad är det som gäller om man tar tjänstledigt? Får man A-kassa då?
Ta tjänstledigt
Ibland kan man vilja ta tjänstledigt från sitt arbete. Det vanligaste är att man tar tjänstledigt för att prova på ett annat yrke eller studera. Det är arbetsgivaren som bestämmer om man får ta tjänstledigt, men för dessa orsaker brukar det inte vara några problem. En arbetsgivare ska ju stötta sina anställda till att vilja utveckla sig.
A-kassa vid tjänstledighet
Om arbetsgivaren godkänner tjänstledigheten för att prova på annat yrke så har man oftast inte rätt få A-kassa. Man arbetar ju då på en annan arbetsplats och få lön. En del undrar om man har rätt att få A-kassa om man arbetar deltid på det nya jobbet. Får man stämpla upp till heltid då? Nej, det får man inte. Man har ju själv valt att arbeta en lägre procentgrad och om man sedan vill arbeta kvar på det nya jobbet så kan man försöka få upp sin tid. Det finns dock ett undantag för att få A-kassa vid tjänstledighet. Om man tar tjänstledighet av hälsoskäl så kan man få A-kassa, men då måste man uppfylla fem villkor.
Villkor 1: Man får ingen lön från sin arbetsgivare
Villkor 2: Försäkringskassan har gjort en bedömning att man inte kan återgå till sitt jobb och inte har möjlighet att utföra andra uppgifter på arbetsplatsen.
Villkor3: Försäkringskassan anser att det finns andra jobb ute på arbetsmarknaden som man kan göra.
Villkor 4: Arbetsgivaren har gjort det möjligt för att få rehabilitering.
Villkor 5: Man ska uppfylla A-kassans villkor; vara arbetslös och ha jobbat tillräckligt.
Om man uppfyller dessa villkor har man rätt att få A-kassa om man är tjänstledig och förhoppningsvis hittar man ett annat arbete som gör att man mår bättre och kan jobba igen. Om man t e x är utarbetad är det viktigt att man börjar lugnt och trappar upp successivt och att man känner stöd från sin arbetsgivare, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.